top of page

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν 2021
Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν εννέα θεότητες προστάτιδες των τεχνών , της λογοτεχνίας και της επιστήμης . Είχαν ξεχωριστές χάρες η κάθε μια και τις πρόσφεραν γενναιόδωρα στους θεούς και τους ανθρώπους ,για να γίνουν πιο πλούσιοι στην σκέψη και τα συναισθήματα έτσι ώστε να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους .

Μουσική , τη γλώσσα των αγγέλων και του Απόλλωνα. Χορό , την αρμονία της κίνησης του σώματος . Ποίηση , την ομιλούσα ζωγραφική . Θέατρο , την ευφροσύνη της φύσης και του νου . Αστρονομία, για την εξερεύνηση του σύμπαντος με τους γαλαξίες ,το αστέρι της αυγής και τον αποσπερίτη.Πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους Έλληνες .


Σύμφωνα με τον μύθο , πατέρας τους ήταν ο Δίας και μητέρα τους η Μνημοσύνη (θεά της Μνήμης και του Πόλιτισμού) . Ο Δίας μετά την γέννησή τους εμπιστεύτηκε την ανατροφή τους, στην τροφό Ευφήμη, που ζούσε στην όμορφη περιοχή του Ελικώνα της Βοιωτίας. Όρισε ως δάσκαλο τους τον θεό Απόλλωνα, ο οποίος τις δίδαξε μουσική . Ο Απόλλωνας ονομάστηκε για τον λόγο αυτό και Μουσαγέτης γιατί συχνά διεύθυνε , δηλαδή ηγούνταν της χορωδίας τους. Είχαν ιδιαίτερη αγάπη για την μουσική , δεν τις ενδιέφεραν οι ανθρώπινες ασχολίες και συνεχώς αναζητούσαν ένα ήσυχο μέρος για να αφιερωθούν στις Καλές Τέχνες .

ΜΟΥΣΑ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ

Η Τερψιχόρη υπηρετεί το χορό , τη λυρική ποίηση και την παιδεία. Την απεικόνιζαν δαφνοστεφανωμένη, να κρατά άρπα και να χορεύει χαρούμενη, ενώ τα πόδια της μόλις να ακουμπούν τη γη, με την επιγραφή Τερψιχόρη λύραν . Σύμβολο της ήταν η Λύρα , ο αυλός και το τρίγωνο . Αναφέρεται ως μητέρα των Σειρήνων . Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα τέρπω, δηλαδή ευφραίνω , και το ουσιαστικό χορός , τέρπουσα δια του χορού .


ΜΟΥΣΑ ΕΥΤΕΡΠΗ

Η Ευτέρπη ήταν η μούσα της μουσικής.

Πήρε το όνομά της από τις λέξεις ευ και τέρπω , καλώς τέρπω ,δηλαδή ευχαριστώ .Θεωρείται ότι ανακάλυψε διάφορα μουσικά όργανα και τη διαλεκτική .Την απεικόνιζαν δαφνοστεφανωμένη να κρατά έναν αυλό, δίπλα της βρισκόταν μουσικά όργανα και κείμενα .ΜΟΥΣΑ ΕΡΑΤΩ

Η Ερατώ είναι η μούσα της ερωτικής ποίησης και του υμεναίου . Ήταν η προστάτιδα του γάμου και του έρωτα .

Την απεικόνιζαν καθιστή, να φορά ροδοστέφανο , με τη λύρα και τον έρωτα δίπλα της , με επιγραφή Ερατώ Ψάλτριαν . Σύμφωνα με τον μύθο είναι αυτή που επινόησε τον γάμο και τα ερωτικά ποιήματα . Το όνομα της προέρχεται από το έρως , έρωτας .ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΜΝΙΑ

Η Πολύμνια ήταν προστάτιδα των θεϊκών ύμνων αλλά και της υποκριτικής μίμησης . Η εμφάνιση της ήταν σοβαρή , συλλογισμένη και φαινόταν σαν να διακατέχεται από βαθιά σκέψη . Την απεικόνιζαν να φοράει μακρύ μανδύα και πέπλο , να κοιτά προς τον ουρανό με στεφάνι από μαργαρίτες στο κεφάλι, λευκό φόρεμα και τη λύρα στα χέρια της ,με την επιγραφή Πολυμνία Μύθους.

Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις πολύς και ύμνος . Συχνά αναφέρεται και ως η μούσα της γεωμετρίας.


ΜΟΥΣΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ

Ήταν η μούσα της τραγωδίας ενώ στην αρχή θεωρούνταν η μούσα της μουσικής .Την απεικόνιζαν να φοράει μάσκα τραγωδίας, θυμωμένη, δαφνοστεφανωμένη με σκήπτρο και ρόπαλο με την επιγραφή Μελπομένη Τραγωδίαν . Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις μελωδώ και μένος .
ΜΟΥΣΑ ΘΑΛΕΙΑ

Ήταν η προστάτιδα της κωμωδίας , της βουκολικής ποίησης , των συμποσίων και της αγροτικής ζωής . Την απεικόνιζαν στεφανωμένη με κισσό, χαμογελαστή, να κρατά κωμική προσωπίδα , δηλαδή μάσκα θεάτρου .

Άλλες φορές δαφνοστεφανωμένη με πράσινο πανωφόρι και την επιγραφή Θάλεια Κωμωδίαν .

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη θάλλω που σημαίνει βλασταίνω , ανθίζω , ακμάζω .

ΜΟΥΣΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Ήταν η προστάτιδα της επικής ποίησης και της ρητορικής. Ήταν η μεγαλύτερη , η πιο σεβαστή , σοβαρή , σοφή και αποφασιστική από τις Μούσες. Συνόδευε τους βασιλείς και τους ανώτατους άρχοντες για να επιβάλλει με τα λόγια της υποταγή και δικαιοσύνη. Το όνομα της προέρχεται από το κάλλος και όψη , επειδή είχε καλή ,ωραία όψη και πρόσωπο.

Την απεικόνιζαν νέα , όμορφη , με μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα , με άνθη στο κεφάλι ή κισσό , να κρατά δάφνες και βιβλία, πολλές φορές την Ιλιάδα και την Οδύσσεια .Μερικοί θεωρούσαν τον Όμηρο γιο της .


ΜΟΥΣΑ ΚΛΕΙΩ

Ήταν η μούσα της Ιστορίας . Την απεικόνιζαν δαφνοστεφανωμένη με κόκκινο ένδυμα ,να κρατάει ένα πάπυρο και μία σάλπιγγα με σκοπό να διαλαλεί τις ευγενικές πράξεις αλλά κι τους αγώνες των ηρώων . Στα πόδια της υπήρχε το κιβώτιο της Ιστορίας . Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα κλείω, αφηγούμαι .

ΜΟΥΣΑ ΟΥΡΑΝΙΑ

Ήταν η μούσα της Αστρονομίας και της Αστρολογίας . Την απεικόνιζαν στεφανωμένη με αστέρια , μπλε φόρεμα,μπροστά της είχε την ουράνια σφαίρα και διαβήτη.Πηγές:wikipedia ,tsemperlidou.gr/maria_markoulidaki ,9musesvillas.gr , 1epal-ampel.thess.sch.gr

206 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page